Sunday 14 July 2013

Apakah Stevia ?

Stevia merupakan genus kira-kira 240 spesies herba dan tumbuhan dalam keluarga bunga matahari (Asteraceae), berasal dari kawasan subtropika dan tropika dari barat Amerika Utara ke Amerika Selatan.

Spesis Stevia Rebaudiana, dikenali sebagai sweetleaf, daun manis, sugarleaf, atau hanya stevia, secara meluas ditanam untuk daun manis. Sebagai pemanis dan gula pengganti, rasa stevia mempunyai permulaan yang lebih perlahan dan tempoh yang lebih lama daripada gula, walaupun sesetengah daripada ekstrak yang mungkin mempunyai pahit atau seperti likuoris pada kepekatan yang tinggi.

Dengan steviol glycoside ekstrak yang mempunyai sehingga 300 kali lebih manis daripada gula, stevia telah menarik perhatian dengan peningkatan dalam permintaan bagi rendah karbohidrat, pemanis rendah gula. Kerana stevia mempunyai kesan yang diabaikan pada glukosa darah ia adalah penting untuk orang-orang yang mengamalkan diet karbohidrat yang dikawal.

Stevia berbeza dari negara ke negara. Di beberapa negara, ia telah disediakan sebagai pemanis untuk dekad atau abad, sebagai contoh, ia telah digunakan secara meluas sejak beberapa dekad sebagai pemanis di Jepun. Di sesetengah negara masalah kesihatan dan kontroversi politik yang terhad ketersediaannya, contohnya, Amerika Syarikat mengharamkan stevia pada awal tahun 1990an melainkan dilabelkan sebagai tambahan diet, tetapi pada tahun 2008 ia diluluskan rebaudioside A ekstrak sebagai bahan tambahan makanan. Selama bertahun-tahun, bilangan negara di mana stevia didapati sebagai pemanis telah meningkat. Pada tahun 2011, stevia telah diluluskan untuk kegunaan di Kesatuan Eropah.

 KENAPA STEVIA ?

1) Stevia kawan rapat kpd penghidap diabetes

Sebab mengapa gula adalah begitu buruk untuk pesakit kencing manis, ini kerana ia mengandungi banyak karbohidrat. Dalam usaha untuk menggambarkan jenis makanan yang sesuai untuk pesakit kencing manis, sistem yang dikenali sebagai "indeks glisemik" telah dibangunkan.

 jenis makanan dengan nilai indeks glisemik kurang daripada 50 dianggap agak selamat untuk pesakit kencing manis, lebih rendah jumlah itu, lebih baik. 
INFO : epal mempunyai GI 39. Kentang goreng mempunyai GI 95. Gula yang biasa anda gunakan mempunyai GI 80 tahun. Stevia mempunyai GI 0 (ya, sifar). so terbuktilah stevia sesuai untuk mereka yang menghidap gejala kencing manis tanpa perlu berkompromi dengan mana-mana kemanisan dalam makanan anda.

2) Stevia tidak mempunyai kalori

Gula halus membuatkan anda gemuk, ada yang tidak menafikan. Sukrosa mengandungi banyak kalori dan terdapat banyak produk manis kini mengelakkan penggunaan gula halus. Akibat dr gula halus, 34% daripada orang dewasa di Amerika gemuk dan untuk anak-anak kita - yang sedang terdedah kepada gula dari usia yang sangat muda - angka itu adalah 17%.

Kadar ini membimbangkan kerana kesannya tiga kali lebih tinggi daripada tiga puluh tahun yang lalu. Pemanis stevia pula  tiada kalori langsung! stevia juga adalah produk penurunan berat badan, faedah stevia dan potensinya sangat ketara. Tidak hairan lah di America kini rata-rata menggunakan gula stevia dalam kehidupan harian.

3) Stevia mengawal tekanan

Bagi generasi, suku kaum asli di Amerika Selatan telah menggunakan stevia untuk memaniskan pasangan mereka, sejenis teh herba. Selain daripada kemanisan itu, mereka juga telah menggunakan ia untuk menurunkan tekanan darah di kalangan mereka yang mengalami tekanan darah tinggi. Kini, doktor Amerika Selatan walaupun secara rasmi menetapkan ubat yang mengandungi stevia untuk membantu mengawal tekanan darah tinggi. Ujian yang meluas telah menunjukkan bahawa stevia tidak menurunkan tekanan darah mereka yang sihat.

4) Stevia Membantu penyakit Kandidiasis

Candida albicans adalah sejenis semulajadi yis yang ada di dalam usus setiap manusia. Tetapi pada sesetengah orang,  yis ini boleh berkembang terlalu besar dan jangkitan ini dipanggil "kandidiasis", menyebabkan gejala-gejala seperti cirit-birit, loya dan muntah-muntah. Punca utama kandidiasis adalah kandungan gula di dalam usus, dan oleh itu penghidap penyakit ini seboleh-bolehnya mengurangkan sukrosa dalam diet seharian mereka.

Mentah stevia tidak akan membantu candida albicans menggalakkan kandidiasis, jadi ia sgt selamat untuk menggantikan gula dengan stevia bagi orang-orang dengan keadaan ini. Sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum mengubah diet anda, dan berhati-hati untuk menggunakan stevia tulen sahaja. Sesetengah jenama komersil menambah inulin atau maltodekstrin kepada beberapa produk mereka: bahan-bahan ini perlu dielakkan apabila anda terdedah kepada kandidiasis.




*info-info adalah sumber kajian DR Edward (Global Healing Centre, Amerika)



No comments:

Post a Comment